BABECZKI LAWENDOWE

Babeczki lawendowe

Znacie smak lawendy? Podzielimy się dzisiaj z Wami prostym przepisem na babeczki lawendowe, który mamy nadzieję, zachęci Was do wypróbowania suszonej lawendy w domowych wypiekach.

 

LAWENDA DO DAŃ SŁODKICH CZY SŁONYCH?

Lawendę można używać jako przyprawę do dań słodkich i słonych. Jej smak dobrze łączy się z deserami, zwłaszcza mlecznymi. Liście i kwiaty lawendy do gotowania używane są od wieków. W przeszłości lawenda w kuchni była używana podobnie często jak rozmaryn, do którego jest porównywana. Nie wiadomo dlaczego straciła swoją popularność, ale w ostatnich latach powoli wraca do zestawu kuchennych przypraw.

 

JAKĄ LAWENDĘ WYBRAĆ DO GOTOWANIA?

Każdą lawendę można jeść. Jej smak różni się w zależności od gatunku. My jako kulinarne polecamy lawendy wąskolistne. Hidcote Blue to najsłodsza z wszystkich lawend, ma miodowy aromat. Jako przyprawy można używać listków i kwiatów.

 

BABECZKI LAWENDOWE – PRZEPIS

Lubicie domowe wypieki? U nas w domu to domena Grzesia. Kiedyś piekł głównie ciasta, ale od jakiegoś czasu zdecydowanie na pierwszym miejscu są wypieki śniadaniowe i obiadowe – chleby, bułki, podpłomyki i pizze. Uwielbiamy pizzę! Może kiedyś wymyślimy pizzę z lawendą, żeby podzielić się z Wami przepisem na ciasto. Dzisiaj wrócimy do słodyczy. 

 

babeczki lawendowe

Ci z Was, którzy byli na pierwszych dniach otwartych na naszym polu lub uczestniczyli w warsztatach, być może pamiętają smak babeczek lawendowych. To proste maślane ciasto z lawendową nutą. Spokojnie mogą je zrobić osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.

Co jest potrzebne, aby upiec 8 babeczek lawendowych?
– 115 g masła lub margaryny
– 110 g cukru
– 1,5 łyżeczki suszonej lawendy
– 2 jajka wielkość M
– 150 g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki mleka, może być mleko roślinne np. ryżowe

Do zrobienia lukru potrzebne będą:
– 75 g cukru pudru,
– 1,5 łyżeczki soku z cytryny,
– 1 łyżka wrzątku,
– suszona lawenda do posypania lukru.

 

KROK 1

Najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy lawendę, mieszamy.

KROK 2

Dodajemy jajka, ucieramy całość. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, mieszamy. Na koniec dodajemy mleko, mieszamy całość do dokładnego połączenia się składników.

babeczki lawendowe

 

KROK 3

Masę przekładamy do 8 foremek na babeczki. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

 

KROK 4

Kiedy babeczki ostygną, możemy zabrać się za lukrowanie. Do przesianego cukru pudru dodajemy sok z cytryny i wrzątek, dokładnie mieszamy, aż składniki stworzą jednolitą gęstą masę. Smarujemy babeczki i posypujemy lawendowymi kwiatkami. 

babeczki lawendowe

 

Jeżeli skorzystacie z naszego przepisu, chętnie zobaczymy Wasze efekty. Pochwalcie się swoimi lawendowymi wypiekami na Facebooku i Instagramie i oznaczcie nas. Susz lawendowy z lawendy wąskolistnej możecie kupić w naszym sklepie internetowym.

Udanych wypieków.

Ula z Dworzyska


W artykułach, które piszę, korzystam z naszego wieloletniego doświadczenia i wiedzy zdobytej przy pracy z ziołami oraz z literatury tematycznej. Jeżeli w artykule znajduje się wiedza z zakresu ziołolecznictwa, jest on dodatkowo konsultowany. 

Lista pozycji do powyższego artykułu:

1. Tessa Evelegh, „Lavender. Practical inspiration for natural gifts, country crafts and decorative displays.”

 

Preloader
Akceptuję regulamin i politykę prywatności *

Aby wysłać list, należy poprawnie wypełnić zaznaczone pola.

Preloader