BABECZKI LAWENDOWE

Znacie smak lawendy? Podzielimy się dzisiaj z Wami prostym przepisem na babeczki lawendowe, który mamy nadzieję zachęci Was do wypróbowania lawendy w domowych wypiekach.
LAWENDA DO DAŃ SŁODKICH CZY SŁONYCH?
Lawendę można używać jako przyprawę do dań słodkich i słonych. Jej smak dobrze łączy się z deserami, zwłaszcza mlecznymi. Liście i kwiaty lawendy do gotowania używane są od wieków. W przeszłości lawenda w kuchni była używana podobnie często jak rozmaryn, do którego jest porównywana. Nie wiadomo dlaczego straciła swoją popularność, ale w ostatnich latach powoli wraca do zestawu kuchennych przypraw.
JAKĄ LAWENDĘ WYBRAĆ DO GOTOWANIA?
Każdą lawendę można jeść, jej smak różni się w zależności od gatunku. My jako kulinarną polecamy lawendę wąskolistną hidcote blue strain. To najsłodsza z wszystkich lawend, ma w sobie najmniej goryczki. Jako przyprawy można używać listków i kwiatów. Kwiaty są bardziej aromatyczne.
BABECZKI LAWENDOWE – PRZEPIS
Lubicie domowe wypieki? U nas w domu to domena Grzesia. Kiedyś piekł głównie ciasta, ale od jakiegoś czasu zdecydowanie na pierwszym miejscu są wypieki śniadaniowe i obiadowe, chleby, bułki, podpłomyki i pizze. Uwielbiamy pizzę! Wymyślimy kiedyś pizzę z lawendą żeby podzielić się z Wami przepisem na ciasto, a dzisiaj wrócimy do słodyczy.
Ci z Was, którzy byli na pierwszych dniach otwartych na naszym polu lub uczestniczyli w warsztatach być może mieli okazję spróbować i pamiętają smak babeczek lawendowych. To proste maślane ciasto z lawendową nutą. Spokojnie mogą je zrobić osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.
Co jest potrzebne aby upiec 8 babeczek lawendowych?
- 115g masła lub margaryny
- 110g cukru
- 1,5 łyżeczki suszonej lawendy
- 2 jajka wielkość M
- 150g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka, może być mleko roślinne np. ryżowe
Do zrobienia lukru potrzebne będą:
- 75g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka wrzątku
- suszona lawenda do posypania lukru
KROK 1.
Najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy lawendę, mieszamy.
KROK 2.
Dodajemy jajka, ucieramy całość. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, mieszamy. Na koniec dodajemy mleko, mieszamy całość do dokładnego połączenia się składników.
KROK 3.
Masę przekładamy do 8 foremek na babeczki. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
KROK 4.
Jak babeczki ostygną możemy zabrać się za lukrowanie. Do przesianego cukru pudru dodajemy sok z cytryny i wrzątek, dokładnie mieszamy aż składniki stworzą jednolitą gęstą masę. Smarujemy babeczki i posypujemy suszem lawendowym.
Jeżeli skorzystacie z naszego przepisu chętnie zobaczymy Wasze efekty. Pochwalcie się swoimi lawendowymi wypiekami na Facebooku i Instagramie i oznaczcie nas. Spożywczy susz lawendowy możecie kupić w naszym sklepie internetowym.
Udanych wypieków.
Ula z Dworzyska
W artykułach, które piszę korzystam z naszego wieloletniego doświadczenia i wiedzy zdobytej przy pracy z lawendą, z wypróbowanych przepisów oraz z tematycznej literatury. Jeżeli w artykule znajduje się wiedza z zakresu ziołolecznictwa jest on dodatkowo konsultowany z doktorem nauk medycznych i farmaceutą Walentynem Pankiewiczem.
Lista pozycji do powyższego artykułu:
1. Tessa Evelegh, „Lavender. Practical inspiration for natural gifts, country crafts and decorative displays.”