Znacie smak lawendy? Podzielimy się dzisiaj z Wami prostym przepisem na babeczki lawendowe, który mamy nadzieję, zachęci Was do wypróbowania suszonej lawendy w domowych wypiekach.
LAWENDA DO DAŃ SŁODKICH CZY SŁONYCH?
Lawendę można używać jako przyprawę do dań słodkich i słonych. Jej smak dobrze łączy się z deserami, zwłaszcza mlecznymi. Liście i kwiaty lawendy do gotowania używane są od wieków. W przeszłości lawenda w kuchni była używana podobnie często jak rozmaryn, do którego jest porównywana. Nie wiadomo dlaczego straciła swoją popularność, ale w ostatnich latach powoli wraca do zestawu kuchennych przypraw.
JAKĄ LAWENDĘ WYBRAĆ DO GOTOWANIA?
Każdą lawendę można jeść. Jej smak różni się w zależności od gatunku. My jako kulinarne polecamy lawendy wąskolistne. Hidcote Blue to najsłodsza z wszystkich lawend, ma miodowy aromat. Jako przyprawy można używać listków i kwiatów.
BABECZKI LAWENDOWE – PRZEPIS
Lubicie domowe wypieki? U nas w domu to domena Grzesia. Kiedyś piekł głównie ciasta, ale od jakiegoś czasu zdecydowanie na pierwszym miejscu są wypieki śniadaniowe i obiadowe – chleby, bułki, podpłomyki i pizze. Uwielbiamy pizzę! Może kiedyś wymyślimy pizzę z lawendą, żeby podzielić się z Wami przepisem na ciasto. Dzisiaj wrócimy do słodyczy.
Ci z Was, którzy byli na pierwszych dniach otwartych na naszym polu lub uczestniczyli w warsztatach, być może pamiętają smak babeczek lawendowych. To proste maślane ciasto z lawendową nutą. Spokojnie mogą je zrobić osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.
Co jest potrzebne, aby upiec 8 babeczek lawendowych?
– 115 g masła lub margaryny
– 110 g cukru
– 1,5 łyżeczki suszonej lawendy
– 2 jajka wielkość M
– 150 g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki mleka, może być mleko roślinne np. ryżowe
Do zrobienia lukru potrzebne będą:
– 75 g cukru pudru,
– 1,5 łyżeczki soku z cytryny,
– 1 łyżka wrzątku,
– suszona lawenda do posypania lukru.
KROK 1
Najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy lawendę, mieszamy.
KROK 2
Dodajemy jajka, ucieramy całość. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, mieszamy. Na koniec dodajemy mleko, mieszamy całość do dokładnego połączenia się składników.
KROK 3
Masę przekładamy do 8 foremek na babeczki. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
KROK 4
Kiedy babeczki ostygną, możemy zabrać się za lukrowanie. Do przesianego cukru pudru dodajemy sok z cytryny i wrzątek, dokładnie mieszamy, aż składniki stworzą jednolitą gęstą masę. Smarujemy babeczki i posypujemy lawendowymi kwiatkami.
Jeżeli skorzystacie z naszego przepisu, chętnie zobaczymy Wasze efekty. Pochwalcie się swoimi lawendowymi wypiekami na Facebooku i Instagramie i oznaczcie nas. Susz lawendowy z lawendy wąskolistnej możecie kupić w naszym sklepie internetowym.
Udanych wypieków.
Ula z Dworzyska
W artykułach, które piszę, korzystam z naszego wieloletniego doświadczenia i wiedzy zdobytej przy pracy z ziołami oraz z literatury tematycznej. Jeżeli w artykule znajduje się wiedza z zakresu ziołolecznictwa, jest on dodatkowo konsultowany.
Lista pozycji do powyższego artykułu:
1. Tessa Evelegh, „Lavender. Practical inspiration for natural gifts, country crafts and decorative displays.”